Oldalak

2012. október 5., péntek

Földharc pozíciók

Amikor földre vittük az ellenfelet akkor valamilyen pozíciót kell találni arra, hogy az ellenfél ne tudjon felállni a földről. Ezeket a pozíciókat mutatom most be.

Guard:
Ez a pozíció egy alap testhelyzet. Általában a földrevitelek után ebbe a pozícióban találjuk magunkat, hiszen amikor az ellenfél érzi a vesztét akkor próbál úgy esni, hogy neki a legkedvezőbb legyen. Ebből kell valamilyen technikát csinálni vagy éppen egy másik testhelyzetbe kerülni.

Half Guard: Ez a pozíció abban tér el az előzőtől, hogy itt csak az egyik láb van az ellenfél lába közt és innen könnyebb a pozíció váltás is.



Side Controll: Itt ez ellenfél oldalán helyezkedünk el úgy, hogy az ellenfél mellkasát  folyamatos nyomás alatt tartjuk a mellkasunkkal vagy az oldalunkkal.. Innen elég sok befejező technikát lehet alkalmazni ahogy majd a későbbiekben látható lesz.



Mount: Számunkra ez a legoptimálisabb pozíció hiszen az ellenfél minden mozdulatát felügyelni tudjuk.




A pozíciókba kerülést már a földrevitelek során is lehet szabályozni ha ügyesek vagyunk. Ez gyakorlás és szerencse kérdése is egyaránt. A pozíciókba kerülést sorrendbe is lehet állítani. Ez alatt azt értem, hogy melyik testhelyzetből melyikbe a legkönnyebb és leggyorsabb kerülni.

A fehér ruhás ember szemszögéből így néz ki a legoptimálisabb testhelyzet váltás:

Guard-Half Guard.-Side Controll-Mount












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése