Oldalak

2012. október 8., hétfő

Karfeszítés és szabadulás mount pozícióból (arm bar)

A karfeszítés az első submission technikák közt van amit a kezdő mma-soknak tanítanak.  A karfeszítés lényege, hogy az ellenfél karját megfogva túlnyújtsuk a könyök ízületet aminek a következtében az ellenfél lekopogja a technikánkat ami azt jelenti, hogy feladja a küzdelmet.


Kivitelezés mount pozícióból:

Mount helyzetben az ellenfélen vagyunk aki próbál pozicionálni vagy éppen üt minket esetleg valamilyen submission technikát akar végrehajtani. Ezek közepette fel kell csúsztatni a térdeinket az ellenfél hónaljához, hogy a kezei valamelyest kontrolálva legyenek a térdeink által.

Ezt követően az ellenfél egyik kezét a karhajlatánál  átkaroljuk, és a testünkhöz szorítjuk. Ha ez megvan akkor azzal az oldali lábunkkal amelyik kezét megfogtuk az ellenfélnek, fel lépünk a mellé majd a combunk ráfordításával oda nyomjuk a karját a fejéhez, hogy ne tudja mozgatni azt. Ezután a másik lábunkkal  fel lépünk, az ellenfél hónaljához. majd a másik lábunkat átrakva az ellenfél felett a válla fölé rakjuk. Ezáltal a földre kerültünk úgy, hogy az ellenfél karja a két lábunk közt van. A lábainkkal leszorítjuk a mellkasát miközben hátradőlünk a karjával. Miután hátradőltünk a csípőnket megemelve elkezdjük feszíteni a könyök ízületet addig ameddig az ellenfél feladja..

Óvatosan kell csinálni mind edzésen mind versenyen ezt a technikát mivel elég könnyen túllehet feszíteni a könyököt.


Nézzük meg, hogyan tudunk kiszabadulni a karfeszítésből ha rajtunk hajtják végre.

Amikor az ellenfél átdobta a lábát a fejünk fölött és kezdene a hátradőlni a karunkkal a feszítéshez, akkor a szabadon lévő kezünkkel megfogjuk a másik kezünket, hogy ne tudja kiegyesíteni azt. Ezt követően kitámasztunk az egyik lábunkkal majd  azzal az oldali lábunkkal amelyik kezünket feszíteni próbálták, átlépünk a másik felett ezáltal a hátunkról a hasunkra fordulunk és így elég erőnk lesz ahhoz, hogy kiszabadítsuk a kezünket és egy dominánsabb pozícióba kerüljünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése