Oldalak

2012. október 10., szerda

Giotin foljtás és szabadulás belőle (Guillotine Choke and escape)

A giotin egy egyszerű fojtó technika amit könnyen meglehet tanulni ha pár dologra odafigyelünk.

Kivitelezés: Ezt a technikát kétféle helyzetből is meglehet csinálni. Az egyik állásból,  másik pedig guard testhelyzetből.

Nézzük az elsőt amikor is állásban csináljuk meg a technikát. Tegyük fel, hogy az ellenfél egy kétlábas földrevitelt próbál megcsinálni. Ezt mi felismerjük, és a helyett, hogy egy védekező (elhárító) technikát csinálnánk, támadásba megyünk át. Amikor az ellenfél letérdel és próbálja megfogni a lábunkat akkor mi hátraugrunk kétlábbal (nem olyan nagyot mint amikor simán kivédjük a földrevitelt hiszen itt állva kell maradnunk) miközben befogjuk a fejét a nyakánál majd megfogjuk a saját tenyerünket, hogy erősebb legyen a fojtás. Ezt követően elkezdjük feszíteni (felfelé húzni) az ellenfél nyakát az alkarunkkal miközben a hónaljunkkal a fejét próbáljuk lent tartani. Ha jól csináljuk akkor már kopog is az ellenfél.

Kivitelezés guard  pozícióból:  Ilyenkor ugye mi vagyunk a előnytelenebb helyzetben. A fogás végrhajtásához törekedni kell arra, hogy az ellenfél feje mellett eltudjunk nyúlni. Ezt vagy úgy érjük el, hogy magunkhoz húzzuk a fejét és akkor elég közel lesz ahhoz, hogy eltudjunk nyúlni mellette, vagy pedig megpróbálunk felülni amennyire lehetséges és gy nyúlunk el a feje mellett. Amikor észrevesszük, hogy most jó helyzetben vagyunk akkor valamelyik kezünkkel keresztbe nyúlunk az arca előtt majd a feje mellett majd hirtelen visszanyúlunk a nyakához és befogjuk a fejét. Itt is össze kell fogni a két kezünket, hogy erősebb legyen a fojtás A lábainkkal átkulcsoljuk a derekát majd a combunkkal elkezdjük tolni a csípőjét lefelé miközben a kezünkkel a fejét felfelé húzzuk.



Giotin fojtás kivédése álló helyzetből: Amikor megcsinálták a fogást rajtunk akkor megtámasztjuk a kezeinkkel a két térdét, hogy ne tudjon közel jönni hozzánk majd az ellenfél mellé lépünk. A fejünket megpróbáljuk az ellenfél felé fordítani. Ez azért fontos mert akkor nem a nyelő csövüket feszíti hanem a nyakizmot ami nem annyira kellemetlen. Ezután kissé berogyasztunk és benyúlunk a lábai közé. Ezután kiemeljük (felállunk vele) és lefordítjuk magunkról.

Giotin fojtás kivédése guard pozícióból: Amikor megcsinálták a fogást rajtunk akkor a talpunkra állunk így egy háromszög formát alkotunk aminek a csúcsa a csípőnk. Ezután megpróbálunk az ellenfél fojtást segítő keze alá benyúlni. Amikor ez sikerült akkor rádölünk a segítő kézre így azt a teljes súlyunkkal letudjuk szorítani miközben a fejünket kitudjuk húzni a fogásból.


2 megjegyzés: